Barnevognstæppe med bølger (DIY)

Så blev jeg endelig færdig med mit hæklede barnevognstæppe i bomuld, mit første såkaldte evighedsprojekt. Jeg var lidt i tvivl undervejs, om den fuldstændigt ukoordinerede farvesammensætning ville fungere, men er faktisk godt tilfreds med farveeksplosionen og det endelige resultat. Som sagt fulgte jeg denne tutorial, men jeg tænkte, at jeg også ville skrive opskriften ned step by step, så den får I her!Mål:
Én bølge måler ca. 5 cm - jeg har lavet 11 bølger på mit tæppe, og det måler ca. 55 cm i bredden

Du skal bruge:
- Masser af bomuldsrester (8/4 - jeg har brugt det fra Søstrene Grene) - jeg har ikke tal på, hvor mange nøgler, jeg har brugt til sammen, men vil skyde på en 6-7 stykker. 
- Hæklenål #3
- Man kan naturligvis også bruge andet garn, hvis man gerne vil have, at det skal kunne varme lidt og ikke bare pynte

Forkortelser: 
m = maske
lm = luftmasker
stm = stangmasker
rk = række
sm = sammen

Magiske tal & good to know:
 •  14 = Der går 14 masker på én "bølge", så du kan selv justere i bredden ved at tilføje eller reducere antallet af lm, når du slår - det skal bare være deleligt med 14
 •  3 = Alle rækker på nær den allerførste vendes med 3 lm - og så er opskriften i øvrigt bygget omkring tallet 3, så det kommer du til at tælle til mange gange
 •  Skjult stm = Hver rk vendes som sagt med 3 lm, og disse tæller som 1 stm
 •  Sådan hækler du 3 stm sammen:
Og så går vi i gang...

Slå 154 lm op + 2 vm
1. bølge: (start i 3. maske fra nålen) 2 stm i første m, 3 stm, 3 stm sm, 3 stm sm, 3 stm, 3 stm i næste m
2. - 11. bølge: *3 stm i næste m, 3 stm, 3 stm sm, 3 stm sm, 3 stm, 3 stm i næste m* Gentag *-* i alt 10 gange, så du nu har 11 bølger i alt. 

De sidste tre stm skal ned i den skjulte stm, som du startede forrige rk med, og den kan godt være svær at se - hvis du er i tvivl, så se billederne her (eller youtubeklippet):

De efterfølgende rækker laves som beskrevet ovenfor - på første bølge laver du 2 stm i første m (fordi de 3 vendemasker tæller som 1 stm) og så fortsætter du bare mønstret. 

Som du måske har regnet ud, laver man udtagningerne på toppen af bølgen og indtagningerne i bunden. Når først man er kommet i gang, får man hurtigt taget på det, synes jeg. Jeg har vedlagt en lille billedserie, der demonstrerer de forskellige trin i bølgen: udtagningen à 3 stm, de 3 individuelle stm og indtagningen à 3 stm (igen: se evt. youtube-tutorial).  
Her har jeg lavet den første bølge på tæppet og skal til at gå i gang med den næste. Maskerne er nummereret på alle billeder, så du kan se, hvordan de 14 masker på hver række ligger i forhold til hinanden. De nederste tal markerer maskerne på forrige række (den blå), mens de øverste (som vil fremgå af næste billede) markerer de igangværende masker.
I første maske laves 3 stm samlet og danner toppen (ligesom bølgen inden er afsluttet med 3 stm i én, hvilket vil sige, at der laves to sæt stm à 3 lige efter hinanden, når man er på toppen af bølgen).
De næste 3 stm er helt almindelige, 1 til 1

Her samles 3 stm (nr. 5, 6 og 7 blå) i én stm - se hvordan du gør her. Du er nu halvvejs på bølgen, og du har lavet lige så mange masker, som du har brugt.


Fra nu af arbejder du spejlvendt af første halvdel, så det viser jeg ikke i enkelte trin: indtagning af 3 (gul), 3 almindelige (grøn), udtagning på 3 (lilla)

6 kommentarer:

 1. Hvor er det flot!

  Jeg elsker zig-zag-mønsteret!

  SvarSlet
  Svar
  1. Og vi er gået helt Zigzag-amok - begge to :) Stærkt inspireret af Isabellas skønne barnevognstæppe, måtte jeg også i gang, og jeg er netop blevet færdig med et indkøbsnet/en mulepose i zigzag, opskrift kommer i løbet af ugen :)

   Slet
 2. Hvor er det fint :-) jeg har planer om at lave et temperaturtæppe for min datters første år, og overvejer at lave det i zig zag mønster. Hvor langt vil du tro det bliver med 366 rækker? :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. På nål 3 og med almindeligt tyndt bomuldsgarn som her, måler hver række knap 1 cm i "højden", så det ville blive ca 3,5 meter langt, vil jeg skyde på.

   Slet
 3. Tak for svar :-) det bliver nok lige langt nok så 😅🙈

  SvarSlet