Evighedsprojekt - klar, parat, GO!

Jeg er som udgangspunkt unaturligt utålmodig. Med alt! Og har altid været det... Det kan vist næppe tælles på bare én hånd, hvor mange ufærdige projekter, jeg har efterladt på livets vej efterhånden: ufærdige malebøger, strikkeri der blev til raseri, diverse amputerede hæklede tøjdyr, et smukt halvfærdigt armbånd af perler på sikkerhedsnåle (til min mors store skuffelse), min tidligt afbrudte ku'-ha'-været-karriere som pianist (til min fars store skuffelse) osv. osv. 

Men NU må det snart være nok - jeg har jo haft tålmodighed nok til at lære at hækle! Og til at få børn! Så hallo... Nu er jeg vist snart moden til at kaste mig ud i ét af de der såkaldte evighedsprojekter, som jeg altid sukker beundrende efter, når jeg ser dem på blogs og instagram: et multifarvet tæppe i zigzag/bølgemønster! 





...man skal naturligvis ikke slå større brød op end man kan bage, så nu lægger jeg bare lige ud med et tæppe i babystørrelse, som kan pynte lidt på Annas barnevogn. It's something... Og 5 dage inde i evigheden har jeg endnu ikke opgivet, ej heller begyndt at kede mig med det, så jeg betragter det allerede som lidt af en succes.

Det bliver mere bølget end zigzag, og det er nu også fint nok - jeg starter i hvert fald ikke forfra nu! Jeg har brugt en youtube-tutorial, som I kan finde her, men når engang (ikke hvis, men når!) tæppet er færdigt lægger jeg en dansk, skriftlig DIY ud.

//Isabella.


Dag 7: Tæt på halvvejs






Dag 11: ...og dag 3 som ikke-længere-barslende, det går lidt sløvt



Dag 17: Mere end halvvejs, men langtfra færdig...


 ...og 27 dage senere - FÆRDIG! JUHU!

Opskriften ligger HER 





Opskrift på farverigt hæklet sleeve til macbook med muslingemønster


Så fandt jeg endelig et projekt, hvor alle mine bomuldsrester kan bruges (der er jo nok at tage af, se her) - og hvor min søde computer ved samme lejlighed kan få sig et nyt hjem. Både Isabella og jeg har før hæklet sleeves ud fra Lutter Idyls fine opskrift (se vores indlæg her og opskriften her), men denne gang tænkte jeg, at jeg ville forsøge mig med noget mønster af en art og med en anden slags lukning.

Etuiet passer til 13" computer, hvis du ønskter at justere i opskriften, så den passer til andre størrelser, skal du blot huske, at mønsteret er deleligt med 6. Bemærk at arbejdet vil give sig meget og du vil derfor opleve, at det i starten vil være mere end almindeligt stramt.

Jeg startede med at lave sleevet med flap, men det irriterede mig, at hørnerne på min stakkels computer var helt bare og måtte fryse ;) Derfor røg sleevet en tur til frisøren (se blogindlægget her), og jeg har klippet min flap af og i stedet monteret en elastik. Herunder findes opskrifter på begge varianter, og jeg har i opskriften med flap kommet med et bud på, hvordan problemet evt. kunne afhjælpes, nemlig ved at tilføje en musling mere - om det virker og bliver pænt, ved jeg dog ikke :)

Du skal bruge:
Bomuldsrester i alverdens farver - både det tynde (8/4) og tykke (8/8) kan bruges, du hækler bare dobbelt med det tynde 
Hæklenål #4
En knap
En nål at hæfte enderne med


Sleeve med flap
Slå 37 lm op og vend med 1 lm
1) 36 fm, 3 fm i sidste maske,  vend ikke, men fortsæt med at hækle videre rundt
2) 36 fm, 3 i sidste 
Du vil nu begynde på muslingemønsteret. Det gør du således: 
3) *spring 2 masker over og lav 5 stgm i næste m, spring 2 masker over, 1 fm i næste* i alt 13 gange. Fæstn garnet med en fm i toppen af den første stangmaske og klip og hæft
4-43) med en ny farve fæstnes garnet i den første af de to masker mellem muslingerne, slå 3 lm op (tæller for 1 stgm) og lav i samme maske 4 stgm mere, *spring 2 m over og lav 1 fm i næste m, spring 2 m over og lav 5 stgm i næste m* gentag fra * til * i alt 12 gange (til runden er færdig) og spring 2 over og lav 1 fm, spring 2 over endnu engang og fæstn garnet med en fm i fjerde lm fra arbejdet (altså i toppen af den første stangmaske).

Du er nu færdig med selve sleevet og kan lade det være som det er, evt. med lukning à la den Lutter Idyl har lavet. Hvis du ønsker at lave konvolutlukningen ligesom her, fortsætter du således, ellers se opskriften herunder:

NB: Jeg har gjort således, men jeg vil anbefale at lave 7 muslinger til at starte med og udtage til 8 - i stedet for her, hvor der i første omgang slås 6 op! :)

Lav 6 muslinger midt bagpå sleevet således (tæl hvor muslingerne skal placeres for at de er i midten)
1) fæstn garnet midt på muslingen før din første musling skal være med 1 km og i samme m en fm, *spring 2 m over, 5 stgm i næste m, spring 2 m over, 1 fm* i alt 6 gange, klip og hæft
2) fæstn garnet i din første fm fra før og slå 3 lm op, 4 stgm i samme m, *spring 2 m over, 1 fm, *spring 2 m over, 5 stgm i næste m* 6 gange, således at du har 7 muslinger
3-10) Gentag rk. 1 og 2
11) Gentag rk 1
12) fæstn garnet midt på muslingen før din første musling skal være med 1 km og i samme m en fm, *spring 2 m over, 5 stgm i næste m, spring 2 m over, 1 fm* i alt 5 gange = 5 muslinger
13) fæstn garnet i din første fm fra før og slå 3 lm op, 4 stgm i samme m, *spring 2 m over, 1 fm, *spring 2 m over, 5 stgm i næste m* 3 gange = 4 muslinger
14) fæstn garnet midt på muslingen før din første musling skal være med 1 km og i samme m en fm, *spring 2 m over, 5 stgm i næste m, spring 2 m over, 1 fm* i alt 3 gange = 3 muslinger
15) fæstn garnet i din første fm fra før og slå 3 lm op, 4 stgm i samme m, spring 2 m over, 1 fm, spring 2 m over, 5 stgm i næste m* = 2 muslinger, klip og hæft og med samme farve fæstnes garnet på toppen af den ene musling med 1 km, slå lm op, så det passer til din knap og fæstn garnet på toppen af den anden musling.

Montér knappen og hæft alle ender, og etuiet er klar til brug :)

Sleeve uden flap
Slå 37 lm op og vend med 1 lm
1) 36 fm, 3 fm i sidste maske,  vend ikke, men fortsæt med at hækle videre rundt
2) 36 fm, 3 i sidste 
Du vil nu begynde på muslingemønsteret. Det gør du således: 
3) *spring 2 masker over og lav 5 stgm i næste m, spring 2 masker over, 1 fm i næste* i alt 13 gange. Fæstn garnet med en fm i toppen af den første stangmaske og klip og hæft
4-40) med en ny farve fæstnes garnet i den første af de to masker mellem muslingerne, slå 3 lm op (tæller for 1 stgm) og lav i samme maske 4 stgm mere, *spring 2 m over og lav 1 fm i næste m, spring 2 m over og lav 5 stgm i næste m* gentag fra * til * i alt 12 gange (til runden er færdig) og spring 2 over og lav 1 fm, spring 2 over endnu engang og fæstn garnet med en fm i fjerde lm fra arbejdet (altså i toppen af den første stangmaske).








Smid endelig en kommentar og et link til resultatet, hvis du forsøger dig med opskriften eller send billede til [email protected]du kan også dele din version af opskriften med os på instagram ved at bruge hashtag #garnkusserne.

Crochet away!

// Rosa


OBS!: Opskriften er udelukkende til privat brug, hvilket vil sige, at du hverken må sælge opskriften eller ting, du har lavet ud fra den.


Mini hornugle - og DIY på vinger

Nu hvor gamacher og vest endelig er færdige og ude af verdenen, trængte jeg til et projekt, der ikke krævede det helt store hjerneaktivitet. Men hvad? Det hjalp min lille kusine mig med: Hun er pjattet med ugler! Og til september bliver hun 5 år, så hendes mor spurgte mig for nylig, om det kunne lade sig gøre at bestille en lille ugle til hende. "JOHOV! Gu'ka'detdaså!" 




...især når jeg allerede har en opskrift på en hornugle!

Første ugle - som man kan se,
betydeligt større
I foråret lavede jeg nemlig den her fine pynteugle til min bedstemors sommerhus. Meeen denne gang ville jeg jo gerne lave en lille legekammerat - og ikke bare en pyntesyg kukkeluk-ugle, så jeg så mig nødsaget til at lave et par justeringer i opskriften: tyndt bomuld (fra Søstrene Grene) i stedet for tykt, nål #2,4 i stedet for #4, færre omgange (men ca. samme antal udtagninger pr. omgang), flere indtagninger i bunden (så den sidder bedre) og udstående cartoon-øjne à la Delicious Crochet.


Sidst men ikke mindst ændrede jeg også på vingerne, som på den oprindelige ugle er en slags kappe - men det er jo ikke særligt "holde-i-hånd-venligt". Tanken var nemlig, at den skulle være lille og lige til at have med i børnehaven - i tasken eller i hånden, og da hornene ikke er er så gode at holde i (sikkert heller ikke behageligt for uglen!) måtte der et par mere traditionelle vinger til. Og så var jeg nødt til at tænke lidt selv - den lille, simple opskrift får I nederst i indlægget.
De seje og søde "googly" eyes, som søde dukke Sally
også har

Legevenlige vinke-vinger






DIY til uglevinger:

Slå 15 lm op (plus én til at vende - ALLE rækker vendes med 1 lm)

1-5) 15 fm
6) 13 fm, 2 fm sm = 14
7) 14 fm
8) 12 fm, 2 fm sm = 13
9) 13 fm
10) Spring første fm over, 10 fm, 2 fm sm = 11
11) 11 fm
12) Spring første fm over, 8 fm, 2 fm sm = 9
13) 2 fm sm, 7 fm = 8
14) 6 fm, 2 fm sm = 7
15) 2 fm sm, 5 fm = 6
16) Spring første fm over, 3 fm, 2 fm sm = 4
17) 2 fm sm, 2 fm = 3
18) 1 fm, 2 fm sm = 2
19) 2 fm sm = 1

Herfra hækles videre rundt i kanten: fm i de buede/lange kanter og km ved vingens "rod" (den lige kant). Maskerne vendes indad mod uglen, så du kan sy vingerne på i kantmaskerne. Derfor er det vigtigt, at du, når du hækler rundt, hækler mod uret på den ene og med uret på den anden, så maskerne kommer til at vende indad på begge to, når de monteres! 



Prøver du opskriften af, så del endelig resultatet med os ved at linke til din egen blog eller bare sende os et billede på [email protected] - du kan også dele din version af opskriften med os på instagram ved at bruge hashtag #garnkusserne :-)

Hækling til herren

Christian brokker sig tit over, at jeg aaaaaaldrig laver noget til ham. Sidste vinter hintede han mange gange til, at han godt kunne tænke sig et par handsker à la dem, jeg havde lavet til mig selv i en mere maskulin udgave. Så for et par måneder siden, mens der endnu var lang tid til hans fødselsdag (og endnu længere tid til vinter), gik jeg i Nørkleriet og købte et par nøgler lækkert, blødt merinould og gik i gang.



Opskriften fandt jeg via RecycleCindy's blog (en ret fed blog for de, der går op i hækling, miljø og genbrug - all in one). Opskriften er altså på engelsk (nyttige oversættelser kan findes her), men ganske let at gå til. Jeg havde dog ét lille "problem" med opskriften: Cindy bruger hæklenåle med anderledes mål end danske, hvilket vil sige, at de måler hhv. 3,75 og 4,25 - og det har jeg altså ikke lige liggende. Jeg rundede ned og brugte nål 3,5 og 4 i stedet og kompenserede så ved at lægge +1 på alle masker og rækker i opskriften - og de passer suberb! Det skal dog nævnes, at Christian har relativt slanke hænder, så hvis det skal være i str. L, ville jeg nok lægge +2 på i stedet. Fordelen for mig her er, at jeg også kan låne lidt til de kolde efterårscykelture, jeg snart går i møde... hvis ellers jeg får lov!

//Isabella

Opskrift på hæklede grydelapper med bedstemorfirkant (DIY)




Du skal bruge:
- tykt bomuldsgarn (8/8) eller hækle dobbelt med det tynde (8/4). Jeg har brugt en rest gul, og så en del hvidt og ca. en nøgle sort (svært at vurdere hvor meget, da jeg brugte en masse rester)
- nål 4,5

Jeg har fulgt Mette fra farmorfabrikkens fantastiske opskrift på bedstemorfirkant, som du finder lige her

Sådan gør du
Lav en bedstemorfirkant ud fra Mettes opskrift, hvor første runde laves gul og de næste 5 hvid = i alt 6 omgange

Lav bagsiden således:
Slå 26 lm + 1 vendemaske op
1-32: 26 fm
Bryd ikke garnet, lav en vendemaske og gå ned i bedstemorfirkantens hjørnemaske og montér den på den sorte ved at starte med 3 fm i hjørnet. Hækl videre rundt med fm - 1 i hver og 3 i hvert hjørne. Når du er nået hele vejen rundt, altså til masken før hjørnemasken, slår du 12 lm op og fastgør dem i masken efter hjørnemasken med 1 km

og VOILA: Et par lækre grydelapper er klar til brug.




NYT: Hvis du synes, at det bliver en lidt for tyk grydelap med det tykke garn, kan du i stedet gribe det tynde (8/4) bomuldsgarn og følge denne opskrift til bagsiden

TIP: brug maskemarkører til at sætte din bedstemorfirkant fast på din bagside, minimum en i hvert hjørne, men gerne flere, så monteringen bliver jævnt fordelt. 

Hver række afsluttes med to vendemasker

Slå 32 lm og 2 vendemasker op
1-21) 32 stangmasker, bryd ikke garnet, men lav dine to vendemasker og gå ned i hjørnemaskdn på din bedstemorfirkant og så ned i hjørnet på din bagside og lav her 6 fm i samme huller. Fortsæt med at hækle rundt - to fm i hver m på din bedstemorfirkant samt 6 i hvert hjørne. Afslut ved at hæfte fast med en km og slå 17 lm op til hanken, som du på den anden side af hjørnet fæstner med en km, vend med 1 lm og hækl 1 fm i hver lm og fæstn tilslut med en km. Bryd garnet og hæft ender. 


Bagside i tyndt bomuldgarn (8/4) - hæklet med stangmasker
Bagside med tykt bomuldsgarn (8/8) - hæklet med fastmasker

Se Isabellas grydelapper med nogle andre fine bedstemorfirkanter lige her

NYT: Så fik jeg lavet endnu et par - en indflytningsgave til en veninde og hendes kæreste. Måske der snart ryger et matchende blåt køkkenhåndklæde deres vej? :)

Smid endelig en kommentar og et link til resultatet, hvis du forsøger dig med opskriften eller send billede til [email protected]du kan også dele din version af opskriften med os på instagram ved at bruge hashtag #garnkusserne.

Crochet away!

// Rosa


OBS!: Opskriften er udelukkende til privat brug, hvilket vil sige, at du hverken må sælge opskriften eller ting, du har lavet ud fra den.


EFTERLYSNING!

Vi har lige været på en uges ferie (JUHU!) med hele den pukkelryggede (JAAH!) på Axelgaard i Outrup (LÆKKERT!) - og på nær en udflugt til det lokale legeland og til Legoland i Billund blev stort set hele ugen tilbragt på det dejlige resort med leg, svømning og afslapning (AH!). Dog var vi - til trods for daglig servering af aftensmad tilberedt af diverse kulinariske familiemedlemmer - til tider nødt til at bevæge os ud blandt de andre dødelige for at handle lidt ekstra mad og tilbehør til dagligdagen (børn spiser jo hele tiden?!). Så et par gange i løbet af ugen røg Anna og hendes trofaste følgesvend, Kirsten Kanin, i klapvognen, og så tullede vi op til Dagli' Brugsen (ja, det er da også ren idyl)

MEN.... så en dag sad Kirsten ikke længere i vognen, da vi kom tilbage. Jeg kiggede i tasken, i vognen, under vognen, i dynebetrækket, i tasken igen, i vognen igen... og i tasken igen. VÆK! Tilbage igen, ingen Kirsten, spørge i Brugsen, ingen Kirsten, hjem igen. INGEN KIRSTEN! 

Ja, okay - jeg er måske lige nært nok knyttet til det tøjdyr, men historien er den, at Rosa lavede Kirsten og Løven Aslan til Anna og Jakob i julegave, og det var de to meganuttede tøjdyr der gjorde udslaget til, at jeg simpelthen bare måtte lære at hækle! Desuden har Kirsten altså fulgt Anna i tykt og tyndt de sidste 8 måneder, siden Anna kun var 1 måned gammel, så der er altså UTROLIGT meget affektionsværdi i den kære lille kanin (i hvert fald for moren!) 




...Så nu har vi taget afsked med både resort (ØV!) og Kirsten (DOBBELT-MEGA-ØV!), og selvom Christian mener, at jeg er lige lovlig melodramatisk, så flæber jeg altså lidt indvendigt (og måske lidt udvendigt) og prøver nu et long shot: 

ER DER MON NOGEN AF JER, DER HAR SET KIRSTEN???




Formentlig et sted på Storegade i Outrup på strækningen mellem Axelgaard og Dagli' Brugsen. 

Vi udlover kys, kram og masser af kærlighed til finderen - og betaler naturligvis for porto og besvær, så vi kan få Kirsten tilbage til København! 

...og man kan kontakte mig på e-mail: [email protected] 

















Glædelig sensommer til alle!

//Isabella & Anna


Efter 117 justeringer kommer... de hæklede babygamacher!

Opskriften finder du her




Så blev Isaks gamacher endelig færdige. Han kan lige være i dem, så der går nok ikke så forfærdeligt længe før de ryger videre til kusine Anna, som er et par størrelser mindre. for de er lige små nok.
Alt i alt er jeg faktisk blevet godt tilfreds, selv om jeg da mødte et bump eller nitten på vejen. Den største udfordring var pasformen, for selv om jeg havde farmors bukser af samme garn at gå ud fra (se dem her), så er hæklet rib ikke nær så elastisk som strikket, så sørgede fra start af for at gøre dem en smule bredere i livet. Det viste sig dog, at det blev for brede, så jeg gik straks i gang med et langt og bredt ribstykke, så buksen kunne få en baggy effekt. Det tog en halv sommer at lave stykket, så blev da også mere end bare almindeligt skuffet, da jeg endelig blev færdig og prøvede dem på Isak, og resultatet så langt fra var lige så fedt, som jeg havde håbet.



Derfor måtte jeg fluks pille op og lave et nyt stykke og holde mig til den gamle plan, og det viste sig heldigvis at være en god plan. Godt nok er de lidt små, men så er det godt, at søde Anna kan passe bukserne. Det var en sjov og udfordrende opgave at lave buksen, og selv om der nok går lang tid, før jeg kaster mig over hæklede bukser igen, så er jeg godt tilfreds med dem og særligt med indtagningerne til benene, som lykkedes i første hug. De løber så fint langs hans ben - og det bør ikke være så svært igen at justere lidt i længde og bredde på opskriften, så mon ikke Isak også en dag bliver forsynet med et par hæklede bukser. Måske med en udgave i uld til de kolde vintermåneder  - hvem ved? :)


Opskriften finder du lige her

Opskrift på hæklede babygamacher i bomuldsrib (DIY)


Du skal bruge
Hæklenål #3
3-4 nøgler lækker bomuld (jeg har købt DROPS safran)
41 cm. elastik af 2 cm. bredde

Størrelse
Bukserne er ca. en størrelse 74 (9 måneder). Isak er str. 74-80 i bukser og de er lige små nok.

For at skabe ribeffekten er de ikke hæklet rundt som man ellers kunne tro. De er hæklet op og ned - og front og bagside startes i siden og hækles ind mod midten

Der hækles i bagerste led (se billedet til venstre) ved samtlige masker (pånær under montering - der hækles i begge led) 



Forkortelser
fm: fastmasker
hstm: halvstangmasker
lm: luftmasker
m: maske(r)
sm: sammen







2 x Front

slå 85 lm op - vend med 1 lm (hver runde afsluttes med en lm (vendemaske))
1) 85 fm
2-23) 85 fm i bagerste led (jeg stopper med at skrive det nu, men samtlige m hækles i bagerste led)
24) 60 fm, *2 fm sm* gentag 3 gange (lad de sidste 19 m være, da du begynder nu at tage ind til skridtet) = 63 m
25) *2 fm sm* 3 gange, 57 fm i bagerste led = 60 m
26) 58 fm,  2 fm sm = 59 m
27) 2 fm sm, 57 fm = 58 m
28) 54 fm, *2 fm sm* 2 gange= 56 m
29) 56 fm
30) 50 fm, *2 fm sm* 3 gange = 53 m
31) 53 fm
32) 49 fm, *2 fm sm* 2 gange = 51 m
33) *2 fm sm* 3 gange, 45 fm = 48 m
34) 42 fm, *2 fm sm* 3 gange = 45 m
35) *2 fm sm* 3 gange, 39 fm = 42 m
36) 42 fm

Sy de to frontdele sammen, her går du ned gennem begge led og retsiden er den, du holder ud mod dig selv, når du syr dem sammen.


2 x bagdele

1) start nede ved foden og lav 85 fm langs benet (tip: hvis du synes det er nemmere, kan du også slå 85 lm op, 1 vendemaske og en række fm og hækle dem på efterfølgende ).
2-5 ) 85 fm
6) 84 fm, 2 fm i sidste m  
7) 86 fm
8) 85 fm, 2 fm i sidste m = 87 m
9-24) 87 fm
25) 62 fm, *2 fm sm* 3 gange = 65 fm
26) *2 fm sm* 3 gange, 59 fm = 62
27) 60, 2 fm sm = 61
28) 2 fm sm, 59 fm = 60 m
29) 56 fm, *2 fm sm* 2 gange = 58 m
30) 58 fm
31) 52 fm, *2 fm sm* 3 gange = 55 m
32) 55 fm
33) 51 fm, *2 fm sm* 2 gange = 53 m
34) *2 fm sm* 3 gange, 47 fm = 50 m
35) 44 fm, *2 fm sm* 3 gange = 47 m
36) *2 fm sm* 3 gange, 41 fm = 44 m
37) 44 fm

Efter første bagdel er hæklet, bryder du garnet og hæfter ende. Når anden bagdel er hæklet, brydes garnet ikke, i stedet hækler du videre og hækler det første ben sammen. Herefter starter du ny tråd og hækler det andet ben sammen. Bagdelene sys sammen.


2 x ribkanterne til opsmøg

1) slå 25 m op og 2 vendemasker
2-23) 25 hstm i bagerste led

Ribkanterne monteres ved at blive hæklet fast på buksebenene. Vend selve buksen på vrangen, men ribkanten på retsiden, så det bliver retsiden der ses, når ombukket smøres op.  Kanterne er smallere end buksebenene for at skabe baggy effet, og de monteres derfor ved at du hækler delene sammen således:

*1 m af ribkanten hækles sammen med 1 m af buksen med 1 fm, 1 m af ribkanten hækles sammen med 2 m af buksen med 1 fm* 
gentag indtil der er ca 10 masker tilbage af kanterne og juster til sidst i opskriften, hvis der er et par ekstra masker tilbage på benet ved så at lave indtaninger ved samtlige af de sidste masker.  Sørg for at gå ned i alle masker/huller.


1 x ribstykke til elastikken i livet
1) slå 15 lm op og 2 vendemasker
2) 15 hstm
3-XX) 15 hstm i bagerste led til arbejdet måler ca. 50 cm. Bryd ikke garnet!

Herefter sættes stykket på i livet - jeg kan anbefale at sætte det fast min. 4 steder med enten knappenåle eller maskemarkører, så stykket kommer til at sidde jævnt fordelt - evt. med lidt mere fold bagpå. Der hækles således videre, mens stykket monteres med fm hele vejen rundt. tilslut sys ribkanten sammen bagpå og en elastik på 40 cm. (der går ca. 1 cm. til at sy den sammen) lægges ind i ombukket og kanten sys på buksen og voila, så er et par lækre, tykke bomuldsgamacher klar til brug.










TIPS:

Længde fra skridt til liv
Som det fremgår af det første billede, går buksen ikke helt over bleen. Ønskes de at gå mere op bagtil, juster da i udtagningerne på bagdelene og tag flere ud i rækkerne 2-9

Størrelse
Det bør ikke være så svært at justere i størrelsen. Jeg ville justere på benbredde og -længde (også på ribstykket), på elastikken til livet samt, hvis det er til en større størrelse, gøre dem væsentligt længere fra skridt til livet, men jeg vil ikke mene at der bør gøres meget ved de resterende mål, hvis det blot drejer sig om et par størrelser. Lav dem evt. ud fra et par bukser i barnets størrelse (ligesom billedet længere nede).



Smid endelig en kommentar og et link til resultatet, hvis du forsøger dig med opskriften eller send billede til [email protected]du kan også dele din version af opskriften med os på instagram ved at bruge hashtag #garnkusserne.

Crochet away!

// Rosa


OBS!: Opskriften er udelukkende til privat brug, hvilket vil sige, at du hverken må sælge opskriften eller ting, du har lavet ud fra den.




Jyllandsvest til Jakob

Endelig blev jeg færdig med vesten til Jakob, som jeg har været i gang med siden sidst vi var på ferie i Jylland. Nu er vi så i Jylland igen - og vesten er klar!


Det tog lidt længere tid, end jeg havde regnet med - bl.a. fordi jeg løb tør for garn. Flere gange. Og fordi jeg måtte trevle hele forsiden op efter første forsøg. MEN - nu er den færdig, og jeg er faktisk ret tilfreds.


Se opskriften HER
Egentlig var det meningen, at den skulle passe Jakob - meeeen det bliver vist først til vinter, at den kommer til at sidde helt godt, og det passer nok i grunden meget fint.

Jeg har lagt en DIY ud på vesten i denne størrelse (altså 98) - og så har jeg faktisk også (jaja, lidt stolt er man vel) lavet en generel guide til, hvordan vesten laves, så du kan lave den i lige den størrelse, du har lyst til! 

//Isabella.


Vejledning til andre størrelser (vest)

Okay! Her kommer så en guide til, hvordan man lave vesten i andre størrelser. Det vanskeligste består i at ramme de rigtige mål omkring ærmegab og halsudkæring, så det sidder rigtigt, men for det meste er det faktisk bare lige ud ad landevejen. Jeg svarer meget gerne på spørgsmål - og som udgangspunkt sidder jeg også klar ved computeren,så du ikke skal vente for længe på svar :-) Desuden vil jeg også blive så glad for at se billeder af jeres resultater, hvis I prøver opskriften: I kan linke til dem i kommentarfeltet eller sende billede til mig på [email protected] og så vil jeg (kun med tilladelse, naturligvis) lægge dem op her på bloggen.

Det, du skal bruge, er:

En bluse/vest/T-shirt i en størrelse MINDRE end det du skal lave, til skabelon (og hvis du har én, som du gerne må klippe i stykker, vil det være helt optimalt, for så kan du klippe den til i den form, du gerne vil have vesten i og bruge de mål) - dvs. hvis du skal lave en str. 68, så brug en 62 som skabelon: garnet giver sig nemlig og er mere elastisk end alm. stof, så medmindre du bruger noget i uld som skabelon, så skal du altså måle efter noget lidt mindre
Målebånd
Hæklenål #4
XX ngl. merino uld (el. andet der passer til nål #4) Jeg har brugt ca. 4 ngl. garn til str. 92.
Evt. er par knapper til pynt

Det allerførste du skal gøre er at måle op vha. din skabelon-bluse. Du skal bruge flg. længder:

A = fra ærmegab og ned
B = fra ærmegabets start og ind til det punkt, hvor det begynder at bue opad (stiblet linje)
C = fra ærmegabets start og ind til det punkt, hvor det begynder at flade ud igen, og hvor du gerne vil have stroppen til at gå op (stiblet linje)
D1 (strop) = fra punkt C og om til det punkt på ryggen, hvor du gerne vil have rygudskæring (er du i tvivl, så gør hellere stroppen for lang end for kort - den kan nemlig bare hækles på indersiden af ryggen, så det ikke ses)
D2 = bredde på strop (min er ca. 3,5 cm, og medmindre du skal lave meget mindre/større vest, tror jeg det passer rimelig generelt)
D3 = stroppens længde fra rygudskæring til halsudskæring. Igen vælger du selv vha. skabelon, hvor du vil have din udskæring. Husk, at vestens udskæring bliver firkantet, så udskæringen skal nok være lidt længere nede end på en rundhalset bluse (se fx billedet længere nede af min vest i forhold til skabelon)
E = fra halsudskæring og ned
F = bredde (fra side til side)
G = fra strop til strop (inderside). Det her stykke kan du faktisk bare udregne således:
      F - (2 x C) - (2 x D2) 

D1: Læg arbejdet på din skabelon
og hold stroppen tæt til skabelonen,
mens du "vender" skulderstykket på
skabelonen, så du kan se, hvor langt
du vil ha' stroppen til at gå om bag på
B + C: Ærmegabet på en alm. bluse
buer en del, så det er svært at
vurdere præcist hvornår det begynder,
så vurder selv, hvad du bedst ka' li'!


Tip: Uanset hvor præcist, du har målt op, så sørg for jævnligt at bruge din skabelon-bluse til sammenligning. Sådan opdager du hurtigere, hvis noget ser skævt eller mærkeligt ud - og jo oftere du tjekker og sammenligner, des mindre risiko er der for, at du er nødt til at trevle op.

Og så er vi vist også klar til at gå i gang...
NB! For rib-effekt hækles alle fm i bagerste led

1) Slå lm op indtil de måler A (bemærk at når du begynder at hækle fm tilbage bliver det tit lidt længere, så lav måske 2 masker kortere end længde A) - vend med 1 lm

2) Hækl rækker af fm (i bagerste led for rib) til arbejdet er B bredt (jeg har hæklet 5 rækker her - tror det gælder for de fleste størrelser)

3) De næste fire rækker hækles således:

  1. fm rækken ud, 2 fm i sidste maske
  2. fm rækken ud
  3. fm rækken ud, 2 fm i sidste maske
  4. 2 fm i første maske, fm rækken ud
  5. fm rækken ud, 2 fm i sidste maske
Se nu efter om bredden svarer nogenlunde til mål C - hvis JA fortsæt til pkt. 4. Hvis ikke så fortsæt med et par rækker, hvor du afslutter hveranden række med en udtagning, før du går til pkt. 4 (HUSK at du skal afslutte dette stykke i den ende, hvor udtagningerne er - altså hvor arbejdet går opad). Laver du flere eller færre rækker end jeg har gjort, så sørg for at skrive ned, hvad du gør.

4) Når du har lavet den sidste udtagning, skal du ikke vende, men i stedet slå X antal lm op - vurder selv vha. din skabelon-bluse, hvor lang en strop, du vil have (D1)

5) Lav nu 9 rækker af fm. Det giver en strop-bredde (D2) på 3,5 cm - vil du gerne have mindre eller større kan du selv justere.

6) På denne række hækler du fm-masker opad til de måler E - fortsæt med at lave rækker med dette antal fm til de rækker tilsammen måler G i bredden (noter hvor mange rækker G måler)

7) Her slår du det antal lm op som svarer til mål D3 (HUSK at det samlede antal masker fra bunden og om til rygudskæring skal være det samme som på den sidste strop - dvs. det antal masker der er på pkt. 4 minus det antal masker du brugte i pkt. 6 er det antal lm du skal slå op her 

8) Gentag pkt. 5

9) På den række hækler du fm-masker opad til der er ligeså mange fm på rækken, som der var i slutningen af pkt. 3, inden du slog lm op til første strop. Herfra arbejder du baglæns fra pkt. 3: Dvs. du laver indtagninger i starten af hveranden række i stedet for udtagninger i slutningen. Hvis du har lavet samme antal rækker som mig i pkt. 3, så gør du således:

  1. 2 fm sm, fm rækken ud (tilsvarer rk. 5)
  2. fm indtil de 2 sidste, som hækles sm (tilsvarer rk 4)
  3. 2 fm sm, fm rækken ud (tilsvarer rk 3)
  4. fm rækken ud (tilsvarer rk 2)
  5. 2 fm sm, fm rækken ud (tilsvarer rk 1)
Ellers skal du se, hvad du selv har skrevet ned i pkt. 3 og arbejde modsat af det (brug evt. det ovenstående til hjælp)

10) Gentag pkt. 2 (du starter nu på bagsiden af vesten)

11) Du skal nu slå X antal lm op, så de går op og "møder" stroppen på dér, hvor du vil have rygudskæringen til at være. Brug din skabelon-bluse. Evt. mål fra D2 og ned, mål så på din skabelon fra skulder og ned og træk det fra - så langt skal arbejdet måle på bagsiden op til rygudskæring

12) Du skal nu lave det antal rk som svarer to begge stropper plus G, dvs. 9 for den ene strop og 10 for den anden (det lyder skævt, men den er god nok - det er pga. lm-rk) plus det antal rk du lavede på dit G-stykke

13) Gentag pkt. 9 - sidste rk hækles sammen med din allerførste rk, så vesten samles i siden. Luk af og hæft ender.

14) Hækl stropperne fast på ryggen og sy knapper på - og vesten er klar :-)

Prøver du opskriften af, så del endelig resultatet med os ved at linke til din egen blog eller bare sende os et billede på [email protected] - du kan også dele din version af opskriften med os på instagram ved at bruge hashtag #garnkusserne :-)
Crochet away!



Opskrift på hæklet vest (DIY)


(For English press here)

Opskriften her svarer til str. 98. Vil du gerne lave vesten i en anden størrelse, skal du se min anden vejledning, hvor jeg tegner, beskriver og forklarer, hvordan vesten er opbygget (det er nemlig relativt ukompliceret). Vesten hækles ikke rundt, som man måske skulle tro (altså nedefra og op), men i rækker af fastmasker: Når du påbegynder arbejdet, er det altså siden, du starter med - og herfra hækles der "sidelæns" henover mave, stropper, ryg osv., indtil du er tilbage ved den første række.


Du skal bruge:
Hæklenål #4
2 1/2 (so far) ngl. merino uld (el. andet garn, der passer til nål #4)
Evt. et par knapper til pynt

Forkortelser:
m = maske
lm = luftmaske
fm = fastmaske
rk = række
sm = sammen

OBS! Alle fastmasker hækles i bagerste led for rib-effekt. Vil du gerne bare ha' en helt "straight" vest, kan du bare hækle dem normalt (i begge led)

Fremgangsmåde:
1) Slå 53 lm op plus én til at vende på - således vendes ALLE rækker fremover med én lm
2) Lav 5 rk à 53 fm
3) 52 fm + 2 fm i sidste m = 54
4) 54 fm
5) 53 fm + 2 fm i sidste m = 55
6) 2 fm i første fm + 54 fm = 56
7) 55 fm + 2 fm i sidste fm (57) + 45 lm (til strop) = 102
8) Lav 9 rk à 102 fm (stroppen)
9) Lav 40 rk à 73 fm
10) 73 fm + 29 lm = 102 
11) Lav 9 rk à 102 fm
12) 57 fm
13) 2 fm sm + 55 fm = 56
14) 54 fm + 2 fm sm = 55
15) 2 fm sm + 53 fm = 54
16) 54 fm
17) 2 fm sm + 52 fm = 53
18) Lav 5 rk à 53 fm

Du har nu lavet forsiden af vesten - dvs. fra nu af hækler du bagsiden (du skal ikke bryde garnet eller noget, det er bare meget rart at vide)


19) Gentag pkt. 2-6
20) 55 fm + 2 fm i sidst fm (57) + 20 lm = 77
21) Lav 59 rk à 77 fm
22) Gentag pkt. 12-18, sidste rk hækles sammen med allerførste række, så vesten samles i siden. Luk af og hæft ende,


Stropperne hækles fast på ryggen, knapperne syes i - og vesten er klar :-)

NB! Husk når vesten og stropperne hækles på at hækle på samme side, så "syningerne" kommer på samme side (vrangsiden)

De fine knapper er købt i Nørkleriet til 4 kr. stk.




















Prøver du opskriften af, så del endelig resultatet med os ved at linke til din egen blog eller bare sende os et billede på [email protected] - du kan også dele din version af opskriften med os på instagram ved at bruge hashtag #garnkusserne :-)

Crochet away!

NB! Opskriften er udelukkende til privat brug og må altså ikke bruges kommercielt.